pathos al servei de la persuasió en el discurs parlamentari Un estudi de cas
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Resum
El discurs parlamentari es regeix per les tres estratègies persuasives que va assenyalar la Retòrica d'Aristòtil: logos, ethos i pathos. En aquest treball analitzarem la tercera, que apel·la a les emocions del receptor. Per a això, ens servirem d'una sèrie d'intervencions al Congrés dels Diputats d'Ana María Oramas González-Moro (Grup Parlamentari Mixt i diputada per Santa Cruz de Tenerife) en l'última legislatura. Ens fixarem en les estratègies lligades a la secció del vocabulari, les estructures sintàctiques i, de forma especial, la prosòdia que utilitza per aconseguir el seu objectiu persuasiu. Per a aquest darrer aspecte, utilitzarem l'anàlisi acústica de les intervencions mitjançant el programa Praat, amb el qual es podran comprovar les variacions en velocitat elocutiva i pauses, així com la freqüència fonamental, intensitat i la durada en funció de l'expressió més o menys exacerbada que utilitza la diputada en les diferents situacions.
Descàrregues
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
S'utilitza una llicència de drets d'autor CREATIVE COMMONS d'accés obert. Aquells autors les obres dels quals siguin publicades per aquesta revista, accepten els termes següents:
- a. Els autors conservaran els seus drets d'autor i garantiran a la revista el dret a publicar primer la seva obra, que estarà simultàniament subjecta a la Llicència de Reconeixement Creative Commons CC BY SA que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui el seu autor i la seva primera publicació.
- b. Els autors podran adoptar altres contractes de llicència no exclusius per a la distribució de la versió publicada de l'obra (per exemple, dipositar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors poden -i es recomana- difondre la seva obra a través d'Internet (per exemple, en arxius telemàtics institucionals o a la seva pàgina web) abans i durant el procés de presentació, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les citacions de l'obra publicada.
##plugins.generic.funding.fundingData##
-
Junta de Andalucía
##plugins.generic.funding.funderGrants## P18-FR-2619
Referències
Anscombre, Claude y Oswald Ducrot, 1994 [1983]. La argumentación en la lengua. Madrid: Gredos.
Aristóteles. 1990. Retórica. Madrid: Gredos.
Blas, José Luis. 2011. Políticos en conflicto: una aproximación pragmático-discursiva al debate electoral cara a cara. Switzerland: Peter LANG.
Briz, Antonio y grupo VAL.ES.CO. 2001. ¿Cómo se comenta un texto coloquial? Ariel: Barcelona.
Brown, Gillian y George Yule, 1993. Análisis del discurso. Visor: Madrid.
Cantero, Francisco José. 2002. Teoría y análisis de la entonación. Barcelona: Octaedro.
Charaudeau, Patrick. 2008. «Pathos et discourse politique». Émotions et discours: L'usage des passions dans la langue [en línea]. Rennes: Presses universitaires de Rennes, pp. 49-58. http://books.openedition.org/pur/30418
Charaudeau, Patrick. 2009. «La argumentación persuasiva. El ejemplo del discurso político». En Haciendo discurso. Homenaje a Adriana Bolívar, eds. Martha Shiro, Paola Bentivoglio y Frances De Erlich. Caracas: Facultad de Humanidades y Educación, Universidad Central de Venezuela, Caracas: 277-295. http://www.patrick-charaudeau.com/La-argumentacion-persuasiva-El.html
Cortés, Luis y Antonio M. Bañón. 2013. Comentario lingüístico de textos orales, II. El debate y la entrevista. Madrid: Arco/Libros.
Dorta, Josefa. 2008. «La focalización prosódica: funcionalidad en los niveles lingüístico y pragmático». Estudios de Fonética Experimental, 17: 105-138.
Fernández, Teresa y María del Carmen López. 2020. «Análisis de los mecanismos persuasivos del ethos, logos y pathos en los discursos de Pedro Sánchez y Pablo Casado en el debate de investidura (España, 4 de enero de 2020)». Discurso & Sociedad, 14: 188-226.
Fuentes, Catalina. 2000. Lingüística pragmática y análisis del discurso. Madrid: Arco/Libros.
Fuentes, Catalina. 2015. «La intensificación como estrategia de refuerzo argumentativo en el discurso de parlamentarios y parlamentarias». En Perspectivas sociopragmáticas y socioculturales del análisis del discurso, eds. Diana Bravo y María Bernal. Buenos Aires: Dunken: 183-226.
Fuentes, Catalina. 2020. «Estrategia C: usa la emoción». En Persuadir al votante. Estrategias de éxito, coords. Catalina Fuentes y Ester Brenes. Madrid: Arco/ Libros: 57-64.
Fuentes, Catalina. 2021. «’Quédate en casa’, discurso institucional y persuasión». En Argumentación y discursos, coord. Catalina Fuentes. Madrid: Arco Libros: 43-78.
Hidalgo, Antonio. 2018. «Unidades discursivas mínimas en la conversación, una aproximación de base prosódico-contextual». En Enunciado y discurso. Estructura y relaciones, coords. Ester Brenes, Marina González y Francisco Javier Grande. Sevilla: Universidad de Sevilla: 229-250.
Hidalgo, Antonio. 2020. «Rasgos melódicos de la emoción: estudio de un corpus conversacional». Phonica, 16, pp. 36-53. DOI: https://doi.org/10.1344/phonica.2020.16.36-53
Laver, John. 1994. Principles of Phonetics. Cambridge: Cambridge University Press.
Luque, Lucía. 2019. «Valores metafóricos y expansiones semánticas del color negro en el léxico periodístico español actual». En Investigaciones Lexicográficas y Lexicológicas: Estudios actuales sobre el léxico en el ámbito hispánico, ed. Elisabeth Fernández. Jaén: Universidad de Jaén: 75-94.
Martínez, Hernán y Darcy Rojas (2011). «Prosodia y emociones: datos acústicos, velocidad de habla y percepción de un corpus actuado». Lengua y habla, 15: 59–72.
Mortara, Bice. 1991. Manual de retórica. Madrid: Cátedra.
Navarro Tomás, Tomás. 1974 [1944]. Manual de entonación española. Madrid: Guadarrama.
Perea, Francisco Javier (2017b). «Gestión de pausas y velocidad elocutiva en el paralenguaje político». En Tendencias actuales en fonética experimental, coords.
Victoria Marrero y Eva Estebas. Madrid: UNED, Madrid: 151–155.
Perea, Francisco Javier (2022). «Análisis prosódico del discurso institucional: el caso de la reina Letizia de España». En El discurso femenino y su representación. Annali del Dipartimento di Studi Letterari, Linguistici e Comparati. Sezione romanza, eds. Ester Brenes, Francesca de Cesare y Catalina Fuentes. Nápoles: Università degli studi di Napoli “L’orientale”, LXIV, 1: 131–152.
Perelman, Chaïm y Olbrechts-Tyteca, Lucie. 1989 [1958]. Tratado de la argumentación. La nueva retórica. Madrid: Gredos.
Pérez, Víctor. 2018. «‘De portavoz a presidenta, le pregunto...’: el discurso de los portavoces parlamentarios». En Mujer, Discurso y Parlamento, coord. Catalina Fuentes. Sevilla: Alfar: 201-234.
Plantin, Christian. 1990. La argumentación. Barcelona: Ariel.
RAE y ASALE. 2011. Nueva gramática de la lengua española: Fonética y Fonología, Madrid: Espasa.
Sosa, Juan Manuel. 1999. La entonación del español. Su estructura fónica, variabilidad y dialectología. Madrid: Cátedra.
Van Dijk, Teun (1980). Texto y contexto. Semántica y pragmática del discurso. Madrid: Cátedra.
Van Eemeren, Frans H. y Grootendorst, Rob. 2004. A Systematic Theory of Argumentation. The pragma-dialectical approach. Cambridge: Cambridge University Press.