2. Arbitratge científic extern
3. Freqüència de publicació / Periodicitat
6. Polítiques de difusió de continguts i bibliografies. Protocols d'interoperabilitat
7. Política de conservació i preservació d'arxius digitals
8. Política digualtat de gènere
9. Accés, estructura i funcionalitats web

 

1. Enfocament, objectius, abasti propietat

Cultura, Lenguaje y Representación (CLR) és una publicació acadèmica semestral dedicada a l'àmbit de la Cultura i els Estudis Lingüístics, l'àmbit de la qual s'adreça a la comunitat acadèmica internacional.

La revista està compromesa amb l'excel·lència acadèmica i investigadora mitjançant la publicació de material rellevant que compleixi amb alts estàndards científics, i és per això que es requereixen dels autors l’originalitat de les obres objecte de publicació.

La presentació d'un document implicarà que no es publica i que no s'està considerant la seva publicació en un altre lloc. Els articles seran avaluats independentment per dos avaluadors anònims externs, que assessoraran els editors sobre la idoneïtat de la seva publicació.

Per publicar en un altre lloc un article inclòs en el CLR necessita el reconeixement de l'autor que va aparèixer per primera vegada a la revista. En cas de dubte, s'anima els autors a contactar amb els editors.

El contingut dels articles és original, ja que són treballs de recerca originals, articles de recerca originals o ressenyes bibliogràfiques.

Si s'ha disposat de finançament per a la realització de l'article, caldrà indicar-ho expressament (codi de projecte de recerca, agència finançadora...) en l'agraïment.

En Cultura, Lenguaje y Representación es realitzen bones pràctiques en igualtat de gènere. Cal utilitzar llenguatge inclusiu en els articles científics. El nom complet dels autors i autores s'ha d'oferir a la Bibliografia. Si les dades d'origen d'una recerca tenen en compte el sece, amb la finalitat de permetre la identificació de possibles diferències, s'ha d'assenyalar.

La revista Cultura, Lenguaje y Representación és propietat de la Universitat Jaume I, universitat pública espanyola.

 

[Pujar]

 

2. Procés d’avaluació per pars

Els articles seran avaluats independentment per dos avaluacions anònimes que assessoraran els editors sobre la idoneïtat de la seva publicació.

Com a mínim el 50% de les persones avaluadores són externes al Consell de Redacció ia la Universitat Jaume I.

Per fer l'avaluació dels articles, qui avalua disposa d'un formulari d'avaluació i instruccions clares. Entre els criteris avaluats hi ha l'originalitat, la rellevància i el rigor metodològic.

Si les avaluacions proposen suggeriments de millores, un cop realitzades aquestes, els avaluadors hauran d'acceptar les modificacions abans de l'aprovació definitiva de l'article.

[Pujar]

 

3. Freqüència de publicació

La revista Cultura, Lenguaje y Representación publica al maig i al novembre.

[Pujar]

 

4. Recepció d'articles i ressenyes

Per al número ordinari de maig cada any, el termini estarà obert de l'1 de juny al 31 d'octubre de l'any anterior.

Per al número monogràfic de novembre cada any, el termini estarà obert de l'1 de desembre de l'any anterior al 31 de març de l'any de publicació.

[Pujar]

 

5. Política d’accès obert

Aquesta revista proporciona accés lliure immediat al seu contingut sota el principi que posar la recerca a disposició del públic de forma gratuïta contribueix a un major intercanvi de coneixement global.

La revista no carrega cap cost de publicació a les persones signants de l’autoria.

Els usuaris poden reutilitzar la informació, citant sempre la font original. Els autors poden dipositar les seves obres en els repositoris de les seves institucions. Els drets d'autor es poden trobar a la secció "Avís de drets d'autor/a".

La revista està inscrita al Directory of Open Acces Journals (DOAJ) i a Dulcinea.

[Pujar]

 

6. Polítiques de difusió de continguts i bibliografies. Protocols d'interoperabilitat

Els articles es publiquen en diversos formats (pdf, html i/o epub) per facilitar l'hipertext i el procés automàtic del contingut.

En cada article apareix com fer referència (com citar) i oferir opcions per a diferents estàndards (APA, Harvard, ISO, Vancouver o un altre).

La plataforma OJS utilitza una interfície OAI-PMH (Open Archives Initiative - Protocol for Metadata Harvesting) que permet protocols d'interoperabilitat per a altres portals i serveis d'informació puguin accedir als metadades dels continguts publicats segons el format de Dublin Core.

Especificacions: Protocol OAI-PMH i Dublin Core Metadata.

Ruta per als recol·lectors: https://www.e-revistes.uji.es/index.php/clr/oai

[Pujar]

 

7.Política de conservació i preservació d'arxius digitals

Per garantir l'autenticitat, la integritat i l'accessibilitat dels articles al llarg del temps, els números de la revista s'arxiven al Repositori de la Universitat Jaume I .
La política de conservació i preservació inclou, entre altres, les mesures de preservació següents: ús de metadades de preservació digital, assignació de DOI i handle, com a identificadors permanents, seguiment de l'entorn tecnològic per preveure possibles migracions de formats o programari, formats oberts o llegibles fàcilment (com el format PDF), còpies de seguretat.
Biblioteca de la Universitat Jaume I revisa periòdicament la política de preservació digital.
 

 

8. Política digualtat de gènere

Cultura, Llenguatge i Representació està compromesa a promoure la igualtat entre persones independentment del gènere, a donar visibilitat al treball científic de les dones ia promoure l'ús del llenguatge inclusiu a les publicacions científiques.

Concretament mitjançant les accions següents:

  • Manteniment d'un equilibri en el percentatge de dones i homes que componen els òrgans de Direcció, Secretaria de Redacció, Consell de Redacció i Consell Assessor.
  • Compliment d'un percentatge mínim del 40% de dones com a revisores dels treballs enviats a la revista
  • Exigeix ​​l'ús del llenguatge inclusiu als articles científics. El llenguatge inclusiu reconeix la diversitat, és respectuós amb totes les persones, té en compte les diferències i promou la igualtat doportunitats. Els articles no contindran supòsits sobre les creences o les adhesions dels lectors/es, evitaran tota afirmació de superioritat relativa a raça, sexe, cultura o qualsevol altra característica. Als articles s'utilitzarà un llenguatge lliure de biaixos, usant termes que fugin dels estereotips. En aquest sentit, es recomana la consulta de la Guia bàsica per a un ús del llenguatge no sexista.
  • Requereix que s'informi sobre si les dades d'origen de la investigació tenen en compte el sexe per tal de permetre la identificació de possibles diferències.
  • Inclusió a la revista del nom complet dels/de les autors/es dels treballs que publica.

[Pujar]

 

9. Accés, estructura i funcionalitats web

Cada número de la revista disposa d'una taula de continguts que permet l'accés directe als articles. Els articles i les ressenyes són fàcilment identificables.
A l'OJS de disposa d'un motor de recerca que facilita l'accés als continguts.
L'OJS té responsive design i s'adapta automàticament al dispositiu de lectura, ja sigui ordinador, smartphone o tauleta. A més, la plataforma PTK compleix la declaració d'accessibilitat del tema predeterminat d'OJS 3.3+.
 
[Pujar]

 

10. Normativa sobre ús d'eines d'intel·ligència artificial en els processos d'escriptura, edició, revisió i reutilització del contingut

  1. No es permet la redacció de qualsevol part d‟un article utilitzant una eina d‟IA generativa/LLM, inclosa la generació del resum o la revisió de la literatura.
  2. La generació o informe de resultats utilitzant una eina IA generativa/LLM no està permesa, i la presentació d'informes estadístics al text utilitzant una eina IA generativa/LLM no està permesa.
  3. Es permettia editar un article utilitzant una eina d'intel·ligència artificial generativa/LLM per millorar-ne el llenguatge i llegibilitat, ja que això reflecteix les eines estàndard ja emprades per millorar l'ortografia i la gramàtica, i utilitza material existent creat per l'autor, en lloc de generar contingut completament nou, mentre que l'autor(s) segueix sent responsable del treball original.
  4. En cas que se citi el chatbot (ChatGPT, Deepseek, Gemini, Copilot...) o una altra eina d'intel·ligència artificial a la teua investigació, se n'ha de detallar la utilització en l'explicació metodològica i es procedirà seguint les següents recomanacions d'APA:
    • Descripció de forma detallada, al nostre treball acadèmic, com s'ha utilitzat aquesta eina (nom de l'eina, versió, creador, etc.).
    • Al cos del treball, es proporcionarà el text que s'ha utilitzat a la consulta, així com qualsevol part del text que es va generar en la resposta que es consideri rellevant.
    • Les cites al text del chatbot han de tenir el format següent: (OpenAI, 2024) (Deepseek, 2025).
    • Les referències finals han de seguir aquesta estructura: Autor del model (any). Nom del model en cursiva (versió) [Descripció del model]. Desenvolupador. URL (ex.: OpenAI. (2024). ChatGPT (versió del 14 de març) [Model de llenguatge ampli]. https://chat.openai.com/chat)

 

11. Estadístiques

Durant l'any 2024 s'han rebut 125 articles, s'han sol·licitat 246 revisions (de les quals se n'han rebut 154). El nombre d'articles publicats ha estat 38.
Durant l'any 2023 s'han rebut 92 articles, s'han sol·licitat 151 revisions (de les quals se n'han rebut 89) .El nombre d'articles publicats ha estat 39.
El temps mitjà entre l'enviament de manuscrits i la publicació de feina ha estat de 180 dies. A cadascun dels articles es pot veure les estadístiques públiques de descàrrega.