DISCAPACITAT I APRENENTATGE DE LLENGUA MUNDIAL: ENSENYAMENT INCLUSIU A APRENENTS DIVERSOS Sally S. Scott and Wade A. Edwards
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Resum
Revisat per Dámaso Izquierdo Alegría
GRADUN-ICS, Universidad de Navarra, Spain
Universidad Internacional de La Rioja, Spain
Aquest volum aborda un tema molt necessari que, lamentablement, no ha suscitat suficient interès en l'àmbit de la investigació sobre l'aprenentatge d'idiomes: l'adopció de pràctiques d'ensenyament inclusives per atendre les diverses necessitats dels estudiants. Els antecedents i les experiències professionals dels autors reflecteixen perfectament un aspecte essencial en aquest camp: s'ha de fer des d'un enfocament interdisciplinari. Sally Scott és investigadora principal de l'Associació d'Educació Superior i Discapacitat (AHEAD) i té àmplia experiència amb diversos estudiants i a les oficines de recursos per a la discapacitat de campus; Wade Edwards és professor de francès a la Universitat de Longwood. Van codirigir el Projecte LINC: Aprenentatge en Aules Inclusives, centrat en el desenvolupament i l'aplicació de tècniques d'ensenyament destinades a crear entorns d'aprenentatge d'idiomes estrangers més inclusius en l'educació superior. Aquest projecte ja ha demostrat ser molt fructífer (Scott i Edwards 2012, Edwards i Scott 2012, Scott, Hildebrandt i Edwards2013), amb resultats influents en diversos àmbits, que van des de les actituds dels estudiants amb necessitats especials cap a l'aprenentatge d'idiomes estrangers , fins a les necessitats dels membres temporals de personal docent que potser no coneguin plenament els protocols i recursos que ofereixen els seus campus per abordar el procés d'aprenentatge dels estudiants amb discapacitats. Un dels seus principals resultats és un lloc web que ofereix documents i recursos originals i ja publicats que serveixen de guia indispensable per crear un entorn inclusiu en l'ensenyament d'idiomes estrangers. Gran part de la seua experiència en aquest projecte i en investigacions posteriors s'integra de manera eficaç en aquest llibre.
El volum està estructurat en sis capítols. El primer, "Discapacitat, diversitat d'estudiants i ensenyament inclusiu", descriu els principis generals de l'ensenyament inclusiu. A més, els autors proporcionen dades estadístiques que mostren que la diversitat de l'alumnat no és una excepció a les universitats de hui en dia, sinó més aviat l'àmbit més comú. En conseqüència, els autors posen l'accent en la importància de transformar la nostra concepció sobre la discapacitat i introdueixen la noció de Disseny Universal per la Instrucció (UDI per les seues sigles en anglès): les pràctiques d'ensenyament inclusiu no han de consistir simplement en crear nous materials fets a mida d'estudiants específics amb necessitats especials quan aquests ho sol·licitin; per contra, els professors han de crear els mateixos materials estàndard per a tots els estudiants, tractant de fer-los el més accessibles possible. A continuació s'expliquen i il·lustren els nou principis de la UDI amb situacions freqüents en les aules d'idiomes estrangers. Cal assenyalar que una de les autores, Sally S. Scott, és una precursora d'aquest enfocament (McGuire i Scott 2002, Scott, McGuire i Shaw 2003), inspirat inicialment pel concepte de disseny universal en Arquitectura i Disseny.