Anglicismes en els moviments ecologistes actuals d'Espanya
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Resum
En les últimes dècades, els moviments ecologistes a Espanya han experimentat un augment en els seus seguidors, principalment en Internet. En este entorn i davant l'obertura comunicativa i digital que vivim, els anglicismes han inundat les seues pàgines de noves veus que, a poc a poc, han anat popularitzant-se en la societat. D'esta manera, en la present investigació arreplegarem un glossari propi d'anglicismes de temàtica ecologista extret de les pàgines web de les principals organitzacions i influencers d'este àmbit. A continuació, mitjançant l'ús de la ferramenta Ant.Conc (versió 4.2.4.), seleccionarem aquelles veus més esteses en freqüència d'ús, les classificarem i, finalment, analitzarem la seua tipologia. En els resultats, oferirem les temàtiques predominants en l'aportació d'anglicismes a este àmbit i reflexionarem sobre l'ortografia que han emprat els seus autors en els textos treballats, l'ús d'estrangerismes originals o adaptacions i els possibles equivalents existents en espanyol
Descàrregues
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 4.0.
S'utilitza una llicència de drets d'autor CREATIVE COMMONS d'accés obert. Aquells autors les obres dels quals siguin publicades per aquesta revista, accepten els termes següents:
- a. Els autors conservaran els seus drets d'autor i garantiran a la revista el dret a publicar primer la seva obra, que estarà simultàniament subjecta a la Llicència de Reconeixement Creative Commons CC BY SA que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui el seu autor i la seva primera publicació.
- b. Els autors podran adoptar altres contractes de llicència no exclusius per a la distribució de la versió publicada de l'obra (per exemple, dipositar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors poden -i es recomana- difondre la seva obra a través d'Internet (per exemple, en arxius telemàtics institucionals o a la seva pàgina web) abans i durant el procés de presentació, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les citacions de l'obra publicada.
Referències
Anthony, Laurence (2023). AntConc (Versión 4.2.4) [Computer software]. Waseda University. http://www.laurenceanthony.net/
Bergantiños Franco, Noemí e Ibarra Güell, Pedro (2007). Eco-Pacifismo y Antimilitarismo. Revista de Estudios de Juventud, 76, 113-127.
Bernal, Elisenda y Freixa, Judit (2022). Anglicismos en los medios de comunicación. En Félix Rodríguez González (Ed.), Anglicismos en el español contemporáneo (pp. 45-64). Berlín: Peter Lang.
Betancor Nuez, Gomer (2021). Procesos de difusión de la protesta e interrelaciones entre movimientos sociales. El caso de la influencia de movimientos sociales previos al 15M en Madrid [Tesis doctoral]. UNED.
Betancor Nuez, Gomer y Santos, Felipe (2023). La configuración del campo de estudio de los movimientos sociales en España (1980-2020). Revista Española De Sociología, 32(1), 1-23. https://doi.org/10.22325/fes/res.2023.145
Costa Morata, Pedro (2011). Ecologíada (100 batallas). Medio ambiente y sociedad en la España reciente. Madrid: Ed. Biblioteca Nueva.
Díez, Rubén y Laraña, Enrique (2017). Democracia, dignidad y movimientos sociales. El surgimiento de la cultura cívica y la irrupción de los indignados en la vida pública. Madrid: CIS.
Echart, Enara, López, Sara y Orozco, Kamala (2005). Origen, protestas y propuestas del movimiento antiglobalización. Madrid: Los libros de la catarata. Instituto Universitario de Desarrollo y Cooperación (IUDC).
Fernández, Joaquín (1999): El ecologismo español. Alianza Editorial.
Fernández Esquinas, Manuel y Domínguez, Màrius (Eds.) (2022). La sociología en España. Diagnóstico y perspectivas de futuro. Madrid: Marcial Pons.
Flesher, Cristina (2015). Debunking spontaneity: Spain's 15-M/Indignados as autonomous movement. Social Movement Studies, 14(2), 142-163. https://doi.org/10.1080/14742837.2014.945075
Fundación del Español Urgente (FundéuRAE) (2005 – fecha de creación). https://www.fundeu.es/
Giménez Folqués, David (2021). Análisis lingüístico en la adopción y adaptación de los nuevos extranjerismos de origen europeo y amerindio en el español actual. Valencia: Tirant Humanidades.
Gómez Capuz, Juan (2022). Anglicismos en el lenguaje de la música rock. En Félix Rodríguez González (Ed.), Anglicismos en el español contemporáneo: Una visión panorámica (pp.209-253). Berlín: Peter Lang.
Karamichas, John (2016). New and Alternative Social Movements in Spain. The Left, Identity and Globalizing Processes. London: Routledge.
Real Academia Española y Asociación de Academias de la Lengua Española (2005). Diccionario panhispánico de dudas. Madrid: Santillana.
Real Academia Española y Asociación de Academias de la Lengua Española (2010). Ortografía de la lengua española. Madrid: Espasa.
Real Academia Española (2014). Diccionario de la lengua española. 23ª edición. Madrid: Espasa Calpe.
Rodríguez González, Félix (Ed.) (2022). Introducción. En Anglicismos en el español contemporáneo (pp. 21-28). Berlín: Peter Lang.
Rodríguez González, Félix (Ed.) (2023). Introducción. En Estudios sobre el anglicismo en el español actual. Perspectivas lingüísticas (pp.18-31). Berlín: Peter Lang.
Tallarico, Giovanni Luca (2020). À propos des emprunts néologiques en français: émergence, intégration et aspects socio-pragmatiques. En Nouveaux horizons pour la néologie en français. Hommage à Jean-François Sablayrolles (33–51). Limoges: Lambert-Lucas
Tejerina, Benjamín, y Perrugorría, Ignacia (2018). Crisis and Social Mobilization in Contemporary Spain. The 15M Movement. London: Rouletdge.