(Des)cortesia, agressivitat i emocions. La resposta dels lectors a la sentència de la Manada
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Resum
La digitalització dels mitjans de comunicació escrits ha permès l’aparició d’un nou gènere d’opinió que hauria de respondre al nom de comentaris dels lectors. El gènere neix com una variació de les cartes al director, però no hi comparteix la majoria de les característiques pragmaestilístiques.
La finalitat d’aquest treball és analitzar els trets d’aquest gènere en dos mitjans de comunicació catalans (Ara i El Periódico) arran de la publicació de la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra sobre el cas conegut popularment com la Manada (26 d’abril de 2018). La nostra intenció final és veure com es manifesta la cortesia verbal en els comentaris dels lectors, no tant en la valoració de la sentència mateixa, sinó en la qualificació dels comentaris dels altres lectors.
Descàrregues
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
S'utilitza una llicència de drets d'autor CREATIVE COMMONS d'accés obert. Aquells autors les obres dels quals siguin publicades per aquesta revista, accepten els termes següents:
- a. Els autors conservaran els seus drets d'autor i garantiran a la revista el dret a publicar primer la seva obra, que estarà simultàniament subjecta a la Llicència de Reconeixement Creative Commons CC BY SA que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui el seu autor i la seva primera publicació.
- b. Els autors podran adoptar altres contractes de llicència no exclusius per a la distribució de la versió publicada de l'obra (per exemple, dipositar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors poden -i es recomana- difondre la seva obra a través d'Internet (per exemple, en arxius telemàtics institucionals o a la seva pàgina web) abans i durant el procés de presentació, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les citacions de l'obra publicada.
Referències
Angenot, Marc. 2010. El discurso social. Los límites históricos de lo pensable y lo decible. Buenos Aires: Siglo XXI.
Austin, John L. 1962. How to do things with words. Oxford: Oxford University Press.
Brown, Penelope i Stephen Levinson. 1987. Politeness. Cambridge: Cambridge University Press.
Caffi, Claudia i Richard W. Janney. 1994. «Toward a pragmatics of emotive communication». Journal of Pragmatics 22: 325-373.
Culpeper, Jonathan. 2011. «Politeness and impoliteness». En Pragmatics of society, vol. 5, eds. Karin Aijmer i Gisle Andersen. Berlín: Walter de Gruyter GmbH & Co, 391-436.
Fraser, Bruce. 1990. «Conversational mitigation». Journal of Pragmatics 4/4: 341-350.
Fuentes, Catalina i Esperanza Alcaide. 2008. (Des)cortesía, agresividad y violencia verbal en la sociedad actual. Sevilla: Universidad Internacional de Andalucía.
— (eds.) 2009. Manifestaciones de la descortesía y agresividad verbal en diversos ámbitos comunicativos. Sevilla: Universidad Internacional de Andalucía.
Goffman, Erving. 1981. Forms of talk. Pennsylvania: University of Pennsylvania.
Grice, Herbert Paul. 1967. «Logic and conversation». En Studies in the Way of Words, ed. Paul Grice. Harvard University Press, 41-58.
Lakoff, Robin. 1973. «The logic of politeness or minding your p’s and q’s». En Papers from Ninth Regional Meeting of the Chicago Linguistic Society. Chicago Linguistic Society, 292-305.
Leech, Geoffrey. 1983. Principles of Pragmatics. Londres: Longman.
López García, Xosé. 2008. Ciberperiodismo en la proximidad. Sevilla: Comunicación Social, Ediciones y Publicaciones.
Maingeneau, Dominique. 2010. «El enunciador encarnado», Versión 24: 203-225.
Micó, Josep Lluís. 2006. Periodisme a la xarxa. Vic: Eumo.
Payrató, Lluís. 2012. «L’anàlisi del discurs al segle xxi: reflexions crítiques a l’entorn del context comunicatiu i la multimodalitat». En L’ull despert, ed. Vicent Salvador. València: Tres i Quatre, 105-149.
— 2016. «Estudis de pragmàtica i anàlisi del discurs sobre la llengua catalana: un repàs de l’etapa 1997-2012». Estudis Romànics 38: 55-88.
Piquer, Adolf. 2016. L’argumentació. Teoria i pràctica. Alzira: Bromera.
Portalés, Enric. 2017. Argumentació i educació discursiva: el gènere cartes al director en l’ensenyament. Benicarló: Onada.
Searle, John. 1980. Actos de habla. Madrid: Cátedra.
Torrent-Lenzen, Aina. 2005. «Indexicalitat i comunicació verbal d’emocions en català». En Miscel·lània Joan Veny 6. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 257-284.
— 2009. «Polifonía de las emociones». Estudis Romànics 31: 7-34.