Dones al comandament: Quotes de gènere i representació descriptiva de les dones a Amèrica Llatina

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Veronica Slaviero

Resum

Aquest estudi aspira a donar llum sobre l'impacte diferenciat de les quotes de gènere en la representació política de les dones llatinoamericanes. Per a això, s'examina la incidència del marc electoral sobre l'eficàcia d'aquestes mesures d'acció afirmativa. A partir d'indicis que suggereixen que el disseny de les lleis de quotes i l'estructura de la papereta de votació són factors determinants per a potenciar la capacitat de quotes de gènere d'augmentar la representació descriptiva de les dones en el temps, s'analitza el context institucional de tretze països a Amèrica Llatina, al llarg de seixanta-sis períodes legislatius entre 1991 i 2020. Els països seleccionats són l'Argentina, Bolívia, el Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, l'Equador, El Salvador, Hondures, Mèxic, Nicaragua, el Perú i l'Uruguai. L'anàlisi indica que la fortalesa del contingut de les quotes és un factor particularment rellevant per a entendre com aquest mecanisme incideix sobre la variació del nombre de dones en el temps, independentment del tipus de llista, mentre que un major protagonisme de l'electorat a través del vot preferencial no perjudica necessàriament l'avanç cap a la paritat en política.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Com citar
Slaviero, V. (2021). Dones al comandament: Quotes de gènere i representació descriptiva de les dones a Amèrica Llatina. Asparkía. Investigació Feminista, (38), 17–39. https://doi.org/10.6035/Asparkia.2021.38.2
Secció
Articles
Biografia de l'autor/a

Veronica Slaviero, Universidad de Granada

Veronica Slaviero es Doctoranda en Ciencias Sociales y Magíster en Cooperación al Desarrollo,
Gestión Pública y de las ONGs por la Universidad de Granada (España). Desde su Licenciatura
cum Laude en la carrera de Historia, Política, Sociología y Estudios Sociales (HPSS) por la
University of Limerick (Irlanda), ha venido desempeñando una labor investigadora en
cuestiones de política y género, especialmente ligadas a reformas electorales y sus impactos
en la participación y representación política de las mujeres. Como facilitadora, técnica de
cooperación y educación para el desarrollo, y agentA de cambio, ha colaborado con varias
ONGs y asociaciones en proyectos sociales y educativos en Moldavia, Irlanda, España,
Argentina, Italia y Perú. Alimenta sus experiencias pragmáticas a través de su dedicación a la
investigación académica con enfoque de género, y actualmente está realizando una estancia
de investigación en la Pontificia Universidad Católica del Perú.

Referències

ALCÁNTARA SÁEZ, Manuel et al. (2013) Procesos políticos y electorales en América Latina (2010- 2013), Buenos Aires: Eudeba.

ARCHENTI, Nélida y María Inés TULA (2013) «¿Las mujeres al poder? Cuotas y paridad de género en América Latina», Instituto de Iberoamérica, Universidad de Salamanca, Seminario de Investigación #9.

FREIDENBERG, Flavia et al. (Eds.) (2018) Mujeres en la Política: experiencias nacionales y subnacionales en América Latina, Instituto Electoral de la Ciudad de México.

FREIDENBERG, Flavia y Gabriela DEL VALLE PÉREZ (2017) Cuando hacer política te cuesta la vida. Estrategias contra la Violencia Política hacia las Mujeres, Instituto de Investigaciones Jurídicas, Seri Doctrina Jurídica: México.