Sobre la revista
Enfocament i abast
L'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere publica semestralment la revista Asparkía. Investigació Feminista. La revista apareix en forma de monogràfic i aborda aquells temes enquadrats dins de la investigació feminista i els estudis de gènere amb una perspectiva interdisciplinària. Asparkía compta amb el Segell de Qualitat FECYT i la menció «Bones Pràctiques Editorials en Igualtat de Gènere» i apareix en les següents bases de dades: Scopus, DOAJ, EBSCO, Carhus Plus+, ErihPlus, Miar, Isoc, Latindex, Dialnet, Dulcinea, RedBib, DICE, Resh, In-Recs, Circ, Ulrichs Web. Des de 2024, la revista està en Q2 de Arts and Humanities en Scopus.
Costos de publicació i edició d'articles (APC): Asparkía. Investigació Feminista no exigeix cap mena de quota o contraprestació per la publicació dels articles, publica tots els seus treballs en obert, en línia amb la ruta diamant.
La revista no accepta monogràfics finançats ni derivats de congressos. Per a fer una proposta de monogràfic, escriviu a asparkia@uji.es. Comptaran amb una valoració més positiva aquells monogràfics en els quals almenys una de les persones coordinadores siga d'una universitat no espanyola.
Les revista accepta articles en espanyol, català i anglés.
Periodicitat i seccions
La revista publica dos números anuals, un al gener i un altre al juliol. Els números són monogràfics. La secció de Miscel·lània està tancada, s'obriran convocatòries específiques per a la publicació de números de caràcter miscel·lani.
La secció de Ressenyes no està oberta a enviaments, només es publiquen ressenyes encarregades específicament pel comité de redacci´o o les persones encarregades d'editar un número monogràfic. Si vol proposar una ressenya, escriga a asparkia@uji.es o a la Dra. Purificació Mascarell (purificacio.mascarell@uv.es), editora de la secció.
Procés d'avaluació
Els treballs presentats a Asparkía. Investigació feminista només seran sotmesos a l'avaluació confidencial de dues persones expertes després de comptar amb una primera valoració positiva pel comité de redacció o per les editores convidades, en el cas dels números monogràfics. Cada número té un màxim de 15 articles, per la qual cosa, davant la gran quantitat de treballs que es reben en cada crida a articles, és responsabilitat de les editores fer una primera selecció editorial d'aquells que estiguen més alineats temàticament amb la convocatòria, presenten un major grau d'originalitat, solidesa metodològica i suposen un major avanç per al coneixement.
Abans de ser enviats a revisió per parells, tots els textos passen per un programa antiplagi (Oxsico) i un programa de detecció de material creat amb intel·ligència artificial. Tot text que presente indicis de plagi, autoplagi o ús d'intel·ligència artificial serà rebutjat.
Una vegada han passat per la fase inicial (primera presel·lecció editorial i programes antiplagi/anti IA), els textos són enviats a dues persones externes i expertes per a la revisió per parells cecs. Els articles no s'enviaran per a la seua revisió a persones de la mateixa institució ni a altres amb les quals puga haver-hi un conflicte d'interessos. En cas de rebre dictàmens molt divergents, s'encarrega una tercera revisió cega. Els textos se sotmeten a una segona ronda d'avaluació quan els canvis sol·licitats impliquen modificacions importants. El text només serà acceptat quan, després de rebre la versió modificada per part de l'autoria juntament amb un informe de canvis raonats, les persones encarregades d'edició del número comproven que el text compleix amb les modificacions pertinents i té qualitat suficient per a ser publicat. Les autories reben els informes de revisió motivats de totes les persones que han participat en el procés de revisió per parells cecs.
En qualsevol cas, els originals que no seguisquen les normes d'edició de la revista seran retornats per a la seua correcció abans d'enviar-los a avaluació externa.
Estadístiques
Taxa mitjana de rebuig: 70%
Terminis de publicació
Les crides a articles de números monogràfics estan oberts entre 6 i 9 mesos. Una vegada tancat el termini, per a aconseguir que els treballs no perden la seua actualitat, la direcció, editores i editors respectaran els temps mitjans establits:
Fase de recepció d'originals:
a) Revisió formal de les propostes (una vegada tancat la crida a articles): 1 mes
b) Sol·licitud de persones avaluadores: 1 mes
c) Avaluacions i comunicació a autories: 3-4 mesos.
Revisió de l'original després de l'avaluació
a) Relectura i dictamen editorial final: 1-2 mesos.
b) Correcció d'estil, ortotipogràfica i maquetació: 1-2 mesos
Publicació al gener/juliol
Els textos només es comencen a avaluar una vegada es tanca el termini de la convocatòria d'articles.
Política d'accés obert
Aquesta revista proveeix accés lliure immediat al seu contingut sota el principi que oferir al públic material d’investigació gratuït contribueix a un major intercanvi de coneixement global. Així, seguim el principi de la ruta de diamant, en compliment amb el Codi de Bones Pràctiques en Investigació i Doctorat de la Universitat Jaume I.
Sobre els drets d’autoria
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes a la llicència CC Atribució-No Comercial-Sense Derivats 4.0 Internacional, que permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que s'especifique l'autoria i el nom de la publicació, i es faça amb finalitats no comercials. No permet remesclar, transformar i crear obres derivades a partir del material.
Les autories conserven els drets d'autoria i cedeixen a la revista el dret de la primera publicació, amb el treball registrat amb la llicència d'atribució de Creative Commons corresponent, que permet a terceres parts utilitzar el publicat sempre que esmenten l'autoria del treball i la primera publicació en aquesta revista.
Les autories poden realitzar altres acords contractuals independents i addicionals per a la distribució no exclusiva de la versió de l'article publicat en aquesta revista (p. ex., incloure'l en un repositori institucional o publicar-lo en un llibre) sempre que indiquen clarament que el treball es va publicar per primera vegada en aquesta revista.
Exempció de responsabilitat
Asparkía. Investigació Feminista no s'identifica necessàriament amb els continguts dels articles signats.
Enviament dels articles
L’autoria ometrà el seu nom, així com també la universitat o l'organisme al qual pertany, per a assegurar la revisió cega per parells. Els textos només poden enviar-se mitjançant la plataforma OJS, no es reben per correu electrònic. Serà necessari registrar-se a través de la plataforma Open Journal System en el següent enllaç: http://www.e-revistes.uji.es/index.php/asparkia. El sistema permet registrar-se de manera gratuïta i pujar arxius a través de la pestanya Enviar un article.
Per a les persones que ja hagen publicat en un número d’Asparkía. Investigació Feminista, s'estableix un període d'espera de dos anys per a poder tornar a enviar una proposta.
Ciència oberta
Es recomana a les autories el dipòsit del material complementari, almenys les dades d'investigació subjacents a les publicacions, en repositoris institucionals o repositoris temàtics d'accés obert federats en la European Open Science Cloud (EOSC). Les autories amb vinculació amb l'UJI podran dipositar les seues dades d'investigació en el Repositori de la Universitat Jaume I. Més informació en https://www.uji.es/serveis/cd/bib/serveis/investigacio/dades/
La informació sobre el depòsit de les dades d'investigació en un repositori haurà d'esmentar-se en l'article, mitjançant la descripció del tipus de dades depositades i la URL del repositori o el codi identificador.
Protocols d'interoperabilitat
La plataforma OJS fa servir una interfície OAI-PMH (Open Archives Initiative - Protocol for Metadata Harvesting) que permet que altres portals i serveis d'informació puguen accedirt a les metadades dels continguts publicats segons el format Dublin Core.
Especificacions:
OAI-PMH Protocol
Dublin Core Metadata
Ruta: https://www.e-revistes.uji.es/index.php/asparkia/index
Política de conservació d'arxius digitals
Per a garantir l'autenticitat, integritat i accessibilitat dels articles al llarg del temps, els números de la revista s'arxiven en Repositori de la Universitat Jaume I.
La política de conservació inclou, entre d'altres, les següents mesures:
- Ús de metadades de conservació digital.
- Assignació de DOI i handle, com a identificadors permanents.
- Seguiment de l'entorn tecnològic per a preveure possibles migracions de formats o softwares.
- Formats oberts o llegibles fàcilment (com el format PDF).
- Còpies de seguretat.
La Biblioteca de la Universitat Jaume I revisa periòdicament la política de conservació digital d'arxius.
Accés, estructura i funcionalitats web
Editorial
Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere «Purificación Escribano»
http://www.if.uji.es/