L'Institut d'Investigació Feminista i d'Estudis de Gènere Purificació Escribano (IUEFG) publica la revista Asparkía. Investigació Feminista des de 1992 de forma ininterrompuda. A partir de l'any 2013 la revista va passar a estar inclosa en el sistema Open Journal System (OJS) i publicar-se online i en obert. L'any 2015 va passar d'una periodicitat anual a una altra semestral.

La nostra revista publica treballs de recerca sobre feminisme i estudis de gènere en un sentit multidisciplinari, amb la intenció de promoure l'avanç en debats que puguen ajudar a enriquir tant la visió històrica de la humanitat com a forjar arguments per a fer de la igualtat entre dones i homes una realitat plena.

La política editorial de la revista exigeix l'ús de l'ús del llenguatge inclusiu en els articles científics.

La nostra revista exigeix que s'informe sobre si les dades d'origen de la investigació tenen en compte el sexe, amb la finalitat de permetre la identificació de possibles diferències.

El procés de revisió i/o de publicació de textos no té taxes ni càrrecs.

Materials de la revista

La declaració d’objectius descriu la nostra intenció d’impulsar, amb les publicacions, l’objectiu de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere «Purificación Escribano» d’aprofundir en l’aprenentatge, el coneixement i la investigació en el camp dels Estudis de Gènere a tot el món. Com a part d’aquest objectiu, l’equip editorial adopta una posició neutral en relació als temes tractats per la revista. La funció de Asparkía. Investigació Feminista consisteix a aprofundir en discussions acadèmiques entorn de temes relacionats amb el feminisme i no pren posició sobre la naturalesa d’aquestes discussions, siguen aquestes d’ordre religiós, polític, ètic o altres temes que puguen generar controvèrsia.

Asparkía. Investigació Feminista empra el procés de revisió per parells cec. La publicació d’un article en una revista acadèmica revisada per parells compleix diverses funcions, una de les quals és validar i conservar els «resums» de la investigació. Per tant, és de vital importància que aquests «resums» siguen precisos i fiables. En una publicació hi ha moltes parts implicades, i cadascuna d’elles exerceix un paper important a l’hora d’aconseguir aquests objectius. Es dedueix, per tant, que l’autoria, les editores de la revista i les persones encarregades de la revisió per parells, l’editorial i la propietària de la revista acadèmica tenen l’obligació de respectar les regles de comportament ètic en totes les etapes en les quals intervinguen, des del lliurament de l’article fins a la seua publicació.

L’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano i l’equip editorial de la nostra revista es compromet a complir i mantindre les normes de comportament ètic en totes les etapes del procés de publicació. Seguim les directrius del Comité d’Ètica per a Publicacions (COPE), del Directori de Revistes d’Accés Obert (DOAJ), l’Associació d’Editors Acadèmics d’Accés Obert (OASPA) i la Declaració Nacional sobre Integritat Científica (COCE, CRUE, CSIC, Madrid, 2015), que defineixen les normes esmentades previament i faciliten les directrius de bones pràctiques amb la finalitat de complir amb els requisits. A continuació trobareu un resum de les principals expectatives en relació amb a les persones responsables d’edició, revisió per parells i autoria.

Expectatives de comportament ètic

Obligacions d’edició

Actuar de manera equànime, objectiva i justa en el compliment de les seues tasques, sense discriminar a les autories pel seu gènere, orientació sexual, creences religioses o polítiques i orígens ètnics o geogràfics.

Gestionar els lliuraments per a suplements patrocinats o números especials de la mateixa manera que els altres lliuraments, de manera que es consideren i accepten els articles segons el seu mèrit acadèmic i no per influència comercial.

Adoptar i seguir procediments raonables en cas de rebre queixes de naturalesa ètica o conflictiva seguint les polítiques i procediments de la Societat Acadèmica si escau. Concedir a l’autoria l’oportunitat de respondre a qualsevol queixa. Totes les queixes seran investigades sense importar quan es va aprovar la publicació original. Es conservarà la documentació vinculada a qualsevol d’aquestes queixes.

Obligacions de revisió

Ajudar en el procés de presa de decisions i col·laborar en la millora de la qualitat de l’article publicat mitjançant la revisió del text amb objectivitat i puntualitat.

Respectar la confidencialitat de tota informació facilitada per edició o l’autoria. No conservar o copiar el text.

Avisar a edició de qualsevol contingut publicat o lliurat que presente gran similitud amb el qual està en revisió.

Parar atenció a qualsevol possible conflicte d’interessos (d’origen econòmic, institucional, cooperatiu, o procedent de qualsevol altra relació entre les persones que revisen i l’autoria) i avisar a edició d’aquests. S’Si escau, s’abandonarà la revisió del text.

Obligacions de l’autoria

Conservar registres d’informació relacionats amb el text lliurat i facilitar accés a aquesta informació si aquesta és requerida per petició raonable. Si escau i ho permet l’entitat ocupadora, l’organisme de finançament i qualsevol altra part interessada, depositar aquesta informació en un repositori o lloc d’emmagatzematge perquè altres persones puguen compartir-la i usar-la.

Confirmar/assegurar que el text lliurat compleix amb l’ús d’un llenguatge inclusiu.

Confirmar/assegurar que el text lliurat no està sent considerat per a publicació en cap altre lloc. Si hi ha parts del contingut que coincideixen amb contingut publicat o lliurat, aquestes fonts han de ser reconegudes i citades. Així mateix, facilitar a la persona responsable d’edicióición una còpia de qualsevol text lliurat que puga incloure contingut coincident o estretament relacionat.

Confirmar que tot el treball del text lliurat és original,  reconèixer i citar el contingut reproduït a partir d’altres fonts. Obtenir permís per a reproduir qualsevol contingut d’altres fonts.

L’autoria haurà de garantir que tot estudi que involucre subjectes humans o animals s’ajusta a les normes i requisits nacionals, locals i institucionals (p. ex., Declaració d’Hèlsinki de l’Associació Mèdica Mundial, Reglament del NIH per a l’ús d’animals de laboratori, Directiva de l’UE sobre l’ús d’animals) i confirmar que s’ha sol·licitat aprovació i que aquesta s’ha obtingut si escau. L’autoria haurà d’obtenir el consentiment exprés dels subjectes humans i respectar la seua intimitat.

Declarar qualsevol possible conflicte d’interessos (p. ex., que l’autoria tinga interessos enfrontats (reals o aparents) que puguen influir de forma indeguda en la realització de les seues tasques en qualsevol de les etapes del procés de publicació).

Notificar immediatament les persones responsables d’edició si s’ha identificat un error important en la seua publicació. Ajudar a publicar una fe d’errates, un apèndix, una notificació de correcció d’errors, o retirar l’article, quan es considere necessari.

 Obligacions de l’editorial o Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, i de la Universitat

Tant l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, com la Universitat Jaume I, en el nom de la qual publica la revista, hauran de garantir el manteniment de les bones pràctiques en compliment de les normes descrites anteriorment.

Procediments per a gestionar comportaments no ètics

Identificació de comportaments no ètics

Qualsevol pot identificar les males conductes i els comportaments no ètics, i comunicar-li-ho a l’editorial en qualsevol moment.

Les males conductes i els comportaments no ètics inclouen, entre d’altres : el plagi, l’autoplagi, la publicació fragmentada, intents de suborn, conflicte d’interessos/interessos enfrontats (tant per part de l’autoria com de qui revisa), no respectar l’acord de confidencialitat durant el procés de revisió per parells, avaluació esbiaixada, comentaris injustos sobre els textos, falta de transparència en tot el procés per qualsevol de les parts.

La persona que informe al departament d’edició sobre aquestes conductes, haurà d’aportar la suficient informació i les suficients proves per a poder iniciar-se una investigació. Totes les acusacions hauran de prendre’s seriosament i gestionar-se amb rigorositat fins a aconseguir una decisió o conclusió satisfactòria.

Investigació

Des de la direcció de la revista s’haurà de prendre una decisió inicial i consultar-la al seu torn amb el Comitè Editorial i l’Editorial (Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere «Purificación Escribano», i la Universitat), si escau.

S’hauran de recopilar proves i només posar en coneixement d’aquestes acusacions a les persones que corresponga tindre’n coneixement.

Infraccions menors

Es podran gestionar les infraccions menors des de la direcció de la revista sense necessitat de consultar amb ningú. En qualsevol cas, se li haurà de concedir a l’autoria l’oportunitat de respondre a qualsevol acusació.

Infraccions greus

Les infraccions greus podran requerir que aquestes siguen notificades al Comitè Editorial i a la Editorial (Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere «Purificación Escribano» i la Universitat). La direcció de la revista, després de consultar amb l’editorial, haurà de prendre una decisió pel que fa a la comunicació d’entitats ocupadores de la persona que l’ha comés, i si escau posar en el seu coneixement les proves disponibles perquè s’examinen o si procedeix consultar-les amb un nombre reduït de persones expertes.

Resultats (en ordre creixent de gravetat; es podran aplicar de forma separada o conjuntament):

Informar o mostrar l’autoria o qui haja revisat el text on es troba el malentés o l’incompliment de les normes establides.

Enviament d’una carta més contundent a l’autoria o a qui haja revisat el text on s’explique la mala conducta en qüestió, com una forma d’advertiment per a comportaments futurs.

Publicació d’una notificació formal descrivint la mala conducta en qüestió.

Publicació d’un article descrivint la mala conducta en qüestió.

Enviament formal d’una carta a la direcció de departament o organisme de finançament de la persona que haja comés la infracció.

Retractació o retirada formal d’una publicació de la revista i comunicació de la mateixa a la direcció de departament de la persona que haja comés la infracció, als serveis d’indexació i resum, i al públic lector d’aquesta publicació.

Imposició d’un embargament formal a les contribucions d’una persona en concret durant un període definit.

Informar del cas i del seu resultat a un organisme professional o a una autoritat superior per a prosseguir amb la investigació i incoar més accions.

Sobre els drets d'autoria

Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes a la llicència Reconeixement-CompartirIgual de Creative Commons BY SA que permet copiar, distribuir i comunicar públicament l’obra sempre que se n’especifique l’autoria i el nom de la publicació. També permet remesclar, transformar i crear obres derivades a partir del material, encara que en aquest cas haurà de difondre les seues contribucions sota la mateixa llicència que l’original.