El nom no fa la cosa nomenclatures/taxonomies dels museus d'art contemporani a l'Espanya rural

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Jesús Pedro Lorente Lorente
Natalia Juan García

Resum

El món rural, majorment identificat amb les tradicions pageses, sol quedar fora del radar d'atenció de les últimes tendències culturals. No obstant això, cada vegada són més els pobles espanyols que tenen interessants museus d'art contemporani, amb aquesta o una altra denominació. La varietat i qualitat de la seva col·lecció deriven en gran manera de la seva(s) promotor(és) que, juntament amb el respectiu context local, són sociològicament els principals configuradors del seu perfil institucional, no sempre ajustat a les classificacions tipològiques del ICOM.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Com citar
Lorente Lorente, J. P., & Juan García, N. (2024). El nom no fa la cosa: nomenclatures/taxonomies dels museus d’art contemporani a l’Espanya rural. Diferents. Revista De Museus, (9), 8–25. https://doi.org/10.6035/diferents.8429
Secció
Signatura convidada
Biografies de l'autor/a

Jesús Pedro Lorente Lorente, Universidad de Zaragoza

Catedràtic d'Història de l'Art en la Universitat de Saragossa, on lidera l'Observatorio Aragonés de Arte en la Esfera Pública, (reconegut pel Govern d'Aragó com a grup «de referència»). Entre les seues publicacions cal destacar llibres com a Arte público y museos en distritos culturales, Gijón: Trea, 2018 (versió en anglés publicada en 2019 per Routledge) o Los museos de arte contemporáneo: noción y desarrollo histórico, Gijón: Trea, 2008 (editat en francés per L'Harmattan en 2009, en anglés per Ashgate en 2011, i en turc per la Universitat d'Istanbul en 2016). Ha sigut membre del consell editorial internacional del Dictionnaire de Muséologie publicat per ICOM-Armand Colin en 2022 sota la direcció del Prof. François Mairesse.

Natalia Juan García, Universidad de Zaragoza

Professora Titular en el Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Saragossa. És membre del grup d'investigació l'Observatorio Aragonés de Arte en la Esfera Pública (reconegut pel Govern d'Aragó com a grup «de referència») i de Instituto de Investigación en Patrimonio y Humanidades. Juntament amb el professor Jesús Pedro Lorente es va encarregar de coordinar en 2022 el dossier monogràfic titulat «El efecto Guggenheim, en su 25 aniversario. Los museos y su papel en distritos culturales» per a la revista Espacio, tiempo y forma. Amb el mateix investigador va publicar, en 2023, l'article «Art enticements in cultural waterfronts: their perimuseal span in the Bilbao estuary beyond the Guggenheim» en la revista On the W@terfront en el seu número dedicat al Public Art at Cultural Waterfronts.

##plugins.generic.funding.fundingData##

Referències

Blázquez Abascal, Jimena (2003) «Fundación NMACMontenmedio Arte Contemporáneo», Mus-A: Revista de los museos de Andalucía, 1: 18-21.

Blasco Carrascosa, Juan Ángel (comp. y coord.) (1995) Museo Popular de Arte Contemporáneo de Villafamés. Catálogo-guía, Valencia: Generalitat Valenciana.

Bolaños, María (2008) Historia de los Museos en Espana. Memoria, cultura, sociedad, Gijón: Trea (2ª edición, revisada y ampliada).

Casado García, Carmen y Malgara García Díaz (2020) «Genalguacil, el museo habitado», Diferents. Revista de Museus, 5: 110–127. https://doi.org/10.6035/Diferents.2020.5.7

Castells González, Rosa María (2000) «Los museos de arte contemporáneo de la provincia de Alicante», Canelobre: Revista del Instituto Alicantino de Cultura «Juan Gil-Albert», 41-42: 61-70.

Cortés Morillo, Josefa (2018) «Arte contemporáneo versus mundo rural o la identificación de arte y vida desde la periferia: El Museo Vostell Malpartida como paradigma» en Lozano Bartolozzi, María del Mar y Vicente Méndez Hernán (coords.) Paisajes culturales entre el Tajo y el Guadiana, Universidad de Extremadura, 217-238.

Cremades Sanz-Pastor, Juan Antonio (2006) «Veinte años del Museo de Dibujo de Larrés», Serrablo, 141: 18-25.

García de Pablos, Félix (2023) «Arte y cultura en el corazón de Ayllón», El Adelantado de Segovia, 12 de junio de 2023 https://www.eladelantado.com/segovia/arte-y-cultura-en-el-corazon-de-ayllon/

García Jiménez, Lola (2003) «Museos de arte contemporáneo y galerías de arte. Centros de exposiciones temporales», Museo: Revista de la Asociación Profesional de Museólogos de Espana, 8: 1-7.

Gil Imaz, María Cristina (1990) Museo Contemporáneo Hispano Mexicano, Alagón: Ayuntamiento de Alagón.

González-Calero García, Alfonso (2000) «El Museo ‘Florencio del Fuente’ en Huete: una espléndida colección de arte contemporáneo», Anil: Cuadernos de Castilla - La Mancha, 21: 35-37.

Guttmann, Beatriz (1991) EI museo de Vilafamés: un hecho insólito, Castellón: Diputación Provincial.

Layuno, María Ángeles (2003) Museos de arte contemporáneo en Espana. Del «palacio de las artes» a la arquitectura como arte, Gijón: Trea.

Llaguno Rojas, Antonio (2019) El Museo Antonio Manuel Campoy en su xxv aniversario, Fundación Antonio Manuel Campoy y Excmo. Ayuntamiento de Cuevas del Almanzora

Lorente, Jesús Pedro (1998) «Los nuevos museos de arte moderno y contemporáneo bajo el franquismo», Artigrama. Revista del Depto. de Historia del Arte de la Universidad de Zaragoza, 13: 295-313. https://papiro.unizar.es/ojs/index.php/artigrama/article/view/8519/7226

Lorente, Jesús Pedro (2012) «Un experimento en la política cultural española de la postmodernidad: los museos municipales de escultura al aire libre fundados con donaciones de artistas» en Díaz Balerdi, Iñaki (coord.) Otras maneras de musealizar el patrimonio, Bilbao-Vitoria: Universidad del País Vasco-Artium, 169-190.

Muñoz Bascuñana, Mónica (2018) «Fundación Antonio Pérez. La difusión del Arte Contemporáneo en la provincia de Cuenca», Revista de Museología, 73: 83-97.

Pérez García, Carmen (2018) «Florencio de la Fuente: historia de una colección», Revista de Museología, 73: 112-117.

Real López, Inmaculada (2018) El Museo Gallego de Arte Contemporáneo Carlos Maside: memoria, compromiso e identidad, Gijón: Ediciones Trea.

Rivero Gómez, Miguel Ángel (ed.) (2021) Museo de Arte Contemporáneo José María Moreno Galván, La Puebla de Cazalla: Museo de Arte Contemporáneo José María Moreno Galván.

Sáez Angulo, Julia (2007) «Mayte Spinola. Artista e inspiradora de Museos», Galería Antiqvaria: Arte contemporáneo, antigüedades, mercado, coleccionismo, 265: 106-108

Sánchez Ramírez, Ángeles (2007) «Museo de Zarzuela del Monte como experiencia rural», Museo: Revista de la Asociación Profesional de Museólogos de Espana, 12: 183-187.

Sánchez Torralbo, Elena y José Luís Portilla Salcines (2004) Elsedo Museo de Arte Contemporáneo, Santander: Ed. Punto de Partida-Gobierno de Cantabria.

Torrent, Rosalía (2018) «El Museo de Arte Contemporáneo Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés. Notas sobre su historia y apuntes sobre su colección», en Pérez Ortíz, Isabel (coord.) Una historia diferente: El Museo de Arte Contemporáneo Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés, Valencia: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana,

-27.