VINSEUM, un altre museu en contínua transformació. De la col·lecció local al món
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Resum
VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, versió actualitzada de l’antic Museu de Vilafranca – Museu del vi, té la sort de continuar creixent i adaptant-se als canvis culturals de la societat que l’acull, i continua afinant la seva mirada a la història del vi i a la seva evolució constant; i ho fa en tant que pal de paller, eix central i transversal que connecta una tradició local amb una cultura universal. Fundat l’any 1935, són molts els canvis que ha viscut la institució fins a l’actualitat, evidentment marcats per l’esdevenir històric, però també per la voluntat fundacional de dotar a la ciutat d’una institució museística que garantís la salvaguarda del patrimoni cultural local, i s’erigís com a primer referent en l’estudi i la divulgació del llegat vitivinícola. L’article fa un resum de la seva història, posa la mirada en un dels àmbits més universals de la seva exposició permanent, les Sobretaules, i desgrana exemples de projectes actuals que de ben segur que marquen la seva projecció i defineixen el seu programa d’acció cultural: el Most Festival Internacional de Cinema del Vi i el VilaPensa – Festival del Pensament del Penedès. Un article en tres parts que vol explicar per què VINSEUM es projecta com una institució pública que vol ser referent per a la història del vi de Catalunya.
Descàrregues
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Referències
Bibliografia
Autors Diversos (2018) Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins. Vilafranca del Penedès: Andana.
ACHA BARRAL, María del Rocío (2018) Los museos del vino en España, Caldas: Instituto Iberoamericano de Museología.
CAMPS, Jordi (2015) Jo, Joan. Una talla romànica recuperada, Barcelona: Museu Nacional d’Art de Catalunya.
CIRICI, Alexandre i Ramon MANENT (1982) Museus d’art catalans, Barcelona: Edicions Destino.
CIURANA, Jaume (1979) Els vins de Catalunya, Barcelona: Generalitat de Catalunya.
FONTBONA, Francesc i Conxita GIL (2009) Les joies dels nostres museus. Art en els museus locals de la província de Barcelona, Barcelona: Diputació de Barcelona.
MATAS i TORT, Jaume i Rosa M. SUBIRANA (1979) Museus singulars de Catalunya, Barcelona: Diàfora.
MIRET NIN, Montserrat (2005) El vino en el arte, Barcelona: Lunwerg.
PUIG i VAYREDA, Eduard (2017) El jardí de Dionís. L’entorn cultural del vi, Figueres: Brau.