VINSEUM, un altre museu en contínua transformació. De la col·lecció local al món

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Jordi Ribas Boldú
Xavier Fornos

Resum

VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, versió actualitzada de l’antic Museu de Vilafranca – Museu del vi, té la sort de continuar creixent i adaptant-se als canvis culturals de la societat que l’acull, i continua afinant la seva mirada a la història del vi i a la seva evolució constant; i ho fa en tant que pal de paller, eix central i transversal que connecta una tradició local amb una cultura universal. Fundat l’any 1935, són molts els canvis que ha viscut la institució fins a l’actualitat, evidentment marcats per l’esdevenir històric, però també per la voluntat fundacional de dotar a la ciutat d’una institució museística que garantís la salvaguarda del patrimoni cultural local, i s’erigís com a primer referent en l’estudi i la divulgació del llegat vitivinícola. L’article fa un resum de la seva història, posa la mirada en un dels àmbits més universals de la seva exposició permanent, les Sobretaules, i desgrana exemples de projectes actuals que de ben segur que marquen la seva projecció i defineixen el seu programa d’acció cultural: el Most Festival Internacional de Cinema del Vi i el VilaPensa – Festival del Pensament del Penedès. Un article en tres parts que vol explicar per què VINSEUM es projecta com una institució pública que vol ser referent per a la història del vi de Catalunya.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Com citar
Ribas Boldú, J., & Fornos, X. (2022). VINSEUM, un altre museu en contínua transformació. De la col·lecció local al món. Diferents. Revista De Museus, (7), 8–25. https://doi.org/10.6035/diferents.6684
Secció
Signatura convidada
Biografies de l'autor/a

Jordi Ribas Boldú, Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona. Com a treballador cultural ha feinejat en diferents camps de la cultura i de les arts visuals (creació, educació, comunicació, gestió, etc.). Entre altres responsabilitats, ha coordinat el Programa d'Arts Visuals del Centre Cívic Can Felipa a Barcelona (2006-2011), ha estat responsable de comunicació i mediació del CA Tarragona Centre d'Art (2011-2013) i des del 2014 treballa com a responsable d'activitats del VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i del Most Festival Internacional de Cinema del Vi. Ha col·laborat en diferents projectes culturals per a l'Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, la Institució de les Lletres Catalanes, el Laboratori de les Arts de la Fundació «la Caixa», Experimentem amb l'art, l'Institut Ramon Llull, etc. Ha escrit La vinya de Joseph Beuys (Barcelona: ViBop, 2021).

Xavier Fornos, Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Entre els anys 2000 i 2002 treballa com a documentalista i conservador a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i als Museus de Sitges. Al Museu de Vilafranca, primer treballa en una beca de documentació i fotografia de les col·leccions (1998-2003), després com a tècnic responsable del programa cultural (2003-2006) i com a conservador en cap, responsable de l'operació de desmuntatge i trasllat de les col·leccions de l'antiga exposició del museu (2006-2009). Des de 2010 és director del VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. És també un dels fundadors i actual director del Most Festival Internacional de Cinema del Vi (des de 2011). Ha estat membre de la junta directiva de l'Associació de Museus del Vi d'Espanya (2013-2019), membre de la junta directiva de l'Associació de Museòlegs de Catalunya (2014-2019) i també membre de la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya (des de 2013).

Referències

Bibliografia

Autors Diversos (2018) Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins. Vilafranca del Penedès: Andana.

ACHA BARRAL, María del Rocío (2018) Los museos del vino en España, Caldas: Instituto Iberoamericano de Museología.

CAMPS, Jordi (2015) Jo, Joan. Una talla romànica recuperada, Barcelona: Museu Nacional d’Art de Catalunya.

CIRICI, Alexandre i Ramon MANENT (1982) Museus d’art catalans, Barcelona: Edicions Destino.

CIURANA, Jaume (1979) Els vins de Catalunya, Barcelona: Generalitat de Catalunya.

FONTBONA, Francesc i Conxita GIL (2009) Les joies dels nostres museus. Art en els museus locals de la província de Barcelona, Barcelona: Diputació de Barcelona.

MATAS i TORT, Jaume i Rosa M. SUBIRANA (1979) Museus singulars de Catalunya, Barcelona: Diàfora.

MIRET NIN, Montserrat (2005) El vino en el arte, Barcelona: Lunwerg.

PUIG i VAYREDA, Eduard (2017) El jardí de Dionís. L’entorn cultural del vi, Figueres: Brau.