Culpa i ecocrítica: noves representacions poètiques de la culpa davant la crisi antropogènica en Mireia Calafell, Núria Mirabet i Silvie Rothkovic
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Resum
Com a resultat de la intersecció amb la biologia, la filosofia i l’antropologia, la psicologia ha generat un ampli corpus teòric sobre la teoria dels afectes i les emocions altament valuós en un context en què el subjecte es troba davant d’una crisi permanent de la biosfera. Estudiosos com Melanie Klein (1998, 2001) i Lawrence Buell (2016) coincideixen a distingir la depressió i la por com a emocions immediates a l’adversitat. Tanmateix, moltes altres de les anomenades emocions proscrites (Jaggar, 1989), com per exemple, l’odi, l’enveja o la vergonya, ofereixen interessants espais d’anàlisi per a possibles teoritzacions ecocrítiques.
Tot i que la poesia de principis del segle XXI, sobretot l’escrita per dones, està contribuint a desnaturalitzar tals associacions (Pons 2020), diria que aplicada a l’ecocrítica i ecopoètica la culpa adquireix noves possibilitats interpretatives. Des del punt de vista de la subjectivitat moderna, ja no pot expressar-se dins els límits del jo individual, sinó que ha d’encabir-se inevitablement en el subconscient d’un col·lectiu, i fins i tot, en el si de tota una espècie: la humana. Així, tenint en compte aquesta peculiaritat i el pes de la culpa en la cultura occidental, aquest capítol vol investigar les noves figuracions poètiques que la representen en el moment antropogènic. És a dir, de quina manera l’ecohumanisme es manifesta en la imaginació poètica quan se situa davant de narratives de destrucció, extinció i irreversibilitat antropogènica. Així, centrant-me en les darreres obres de poetes com Mireia Calafell, Núria Mirabet i Silvie Rothkovic, analitzaré quines són les estratègies més freqüents a l’hora de tractar amb emocions proscrites, concretament la culpa, com a tema poètic en relació amb el medi ambient.
Descàrregues
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
S'utilitza una llicència de drets d'autor CREATIVE COMMONS d'accés obert. Aquells autors les obres dels quals siguin publicades per aquesta revista, accepten els termes següents:
- a. Els autors conservaran els seus drets d'autor i garantiran a la revista el dret a publicar primer la seva obra, que estarà simultàniament subjecta a la Llicència de Reconeixement Creative Commons CC BY SA que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui el seu autor i la seva primera publicació.
- b. Els autors podran adoptar altres contractes de llicència no exclusius per a la distribució de la versió publicada de l'obra (per exemple, dipositar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors poden -i es recomana- difondre la seva obra a través d'Internet (per exemple, en arxius telemàtics institucionals o a la seva pàgina web) abans i durant el procés de presentació, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les citacions de l'obra publicada.
##plugins.generic.funding.fundingData##
-
Ministerio de Ciencia e Innovación
##plugins.generic.funding.funderGrants## PID2019-105083GB-I00/ AEI / 10.13039/501100011033
Referències
Barret, Karen Caplovitz. 1995. A functionalist approach to shame and guilt. En Self-conscious emotions, ed. June Price Tangney i Kurt W. Fischer. Nova York: The Guilford, 25-63-
Bate, Jonathan. 2002. The Song of Earth. Harvard: Harvard University Press.
Bennet, Jane. 2010. Vibrant Matter. A Political Ecology of Things. Durham i Londres: Duke University Press.
Braidotti, Rosi. 2017. «Critical Posthuman Knowledges», South Atlantic Quarterly, 116(1): 83-96.
Buell, Lawrence. 1996. The Environmental Imagination: Thoreau, Nature Writing and the Formation of American Culture. Harvard: Harvard University Press.
Buell, Lawrence. 2016. «Anthropocene Panic: Contemporary Ecocriticism and the Issue of Human Numbers». Frame 29(2): 1-5. https://dash.harvard.edu/handle/1/32192699
Calafell, Mireia. 2020. Nosaltres, qui. Barcelona: LaBreu.
Christensen, Inger. 2000 [1981]. Alphabet. Trad. Susanna Nied. Nova York: New Directions Books.
Csiki Helg, Kristina. 2019. Exploring the Places that Language and Nature Converge. Ethics and Aesthetics in Jody Gladding’s Poetry. Lund: Lund University.
Deleuze, Gilles. 1994. Difference and Repetition. Columbia: Columbia University Press.
Eisenberg, Nancy. 1986. Altruistic emotion, cognition, and behavior. Londres: Psychology Press.
Etxebarría, Itziar. 2000. «Guilt and Emotion under Suspicion». Psichothema, 12: 101-108.
Freud, Sigmund. 1976 [1923]. «El yo y el ello», en Obras Completas, vol. XIX. Buenos Aires: Amorrortu, 1-67.
Glotfelty, Cheryll (1996). «Introduction: Literary Studies in an Age of Environmental Crisis». En Cheryll Glotfelty i Harold Fromm, The Ecocriticism Reader. Atenes i Londres: The University of Georgia Press, xv-xxxvii.
Hiltner, Ken.2014. Ecocriticism: The Essential Reader. Abingdon: Routledge.
Jaggar, Alison. M. 1989. «Love and Knowledge: Emotion in Feminist Epistemology », Inquiry 32(2): 151-176.
Klein, Melanie. 1998. Love, Guilt and Reparation and Other Works 1921-1945. Londres: Virago Press.
Klein, Melanie. 2001. Envy and gratitude: a study of unconscious sources. Abingdon, Oxon: Routledge.
Massumi, Brian. 2015. Politics of Affect. Cambridge, UK; Malden MA: Polity.
Mirabet, Núria. 2021. Lianes o les rates que imiten l’Esther Williams. Barcelona: Trípode.
Nicholsen, Shierry Weber. 2004. The Love of Nature and the End of the World: Unspoken Dimensions of Environmental Concern. Cambridge, MA: MIT Press.
Pons, Margalida. 2020. «Emocions proscrites: escriptura, gènere, afectes i algunes veus de la poesia catalana contemporània». 452F Revista de Teoría de la Literatura y literatura comparada, 22: 39-59. https://revistes.ub.edu/index.php/452f/article/view/29168/30925
Ronda, Margaret. 2020. «Affect and Environment in the Contemporary Ecopoetics ». En Affect and Literature, ed. Alex Houen. Cambridge: Cambridge University Press, 337-354.
Rothkovic, Silvie. 2021. Als llacs. Barcelona: LaBreu.
Rothkovic, Silvie i Jan Garrido. 2021. Hotel Iglú. Autoedició. https://sonsdexaloc.com/nunavut-ens-refugia-a-lhotel-iglu/ (darrer accés 13.04. 2022).