Paul Cézanne en l’inici literari de Joan Vinyoli
Contenido principal del artículo
Resumen
Joan Vinyoli, aquest treball aprofundeix en l’interès que el poeta txec li va traslladar per la pintura de Cézanne i per la seua doctrina de la composició artística. L’aprofundiment d’aquesta relació interdiscursiva entre pintura i poesia s’exemplifica en la hipertextualitat que hi ha en dos poemes primerencs de Vinyoli, provinents dels seus dos primers poemaris, basats cadascun en dos quadres del pintor francès i elaborats des de la transformació seriosa o transposició en paraules.
Paraules clau: Cézanne, Vinyoli, quadres, poemes.
Descargas
Detalles del artículo
Se utiliza una licencia de derechos de autor CREATIVE COMMONS de acceso abierto.
Aquellos autores/as cuyos trabajos sean publicados por esta revista esta revista, aceptan los términos siguientes:
Concretamente mediante las siguientes acciones:
- - Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons CC BY SA que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- - Cumplimiento de un porcentaje mínimo del 40% de mujeres como revisoras de los trabajos enviados a la revista.
-
Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons CC BY SA que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada.
Citas
Abrams, Sam D. 2006. «Rembrandt». En I cremo tot en cant, Actes del 1r. Simposi Internacional Joan Vinyoli, eds. Xavier Macià i Pep Solà. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 85-94.
Bota-Gibert, Josep. 2016. «Un poema i una traducció de Vinyoli, publicats l’any 1934». En Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista, eds. Margarida Casacuberta i Natàlia Juan. Barcelona: L’Avenç, 289-295.
Carbó, Ferran. 1989. «El cromatisme en la poesia de Joan Vinyoli». Reduccions 43: 89-109.
—. 1990. Joan Vinyoli: escriptura poètica i construcción imaginària. València/Barcelona: Institut de Filologia Valenciana/Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
—. 1991. Introducció a la poesia de Joan Vinyoli. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
Creus i Boix, Adrià. 2006. «Vinyoli, lletra, paraula, poesia i plàstica». En I cremo tot en cant, Actes del 1r. Simposi Internacional Joan Vinyoli, eds. Xavier Macià i Pep Solà. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 189-202.
Genette, Gérard. 1982. Palimpsestes. La littérature au second degré. París: Seuil.
Goday, Sebastià. 2006. «Vinyoli i l’art». En I cremo tot en cant, Actes del 1r. Simposi Internacional Joan Vinyoli, eds. Xavier Macià i Pep Solà. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 261-272.
Klein, Irene. 2017. Màrius Torres i la música. Universitat de València: treball de final de màster.
Koralova, Vassilena. 2008. «The Artistic Phenomenon as an Intermedial Structure in the Arts». Applied Semiotics 20. http://cort.as/-BjJp.
Llovet, Jordi. 1986. «Vinyoli i la poesia alemanya». En Joan Vinyoli, autors diversos. Barcelona: Universitat de Barcelona, 55-62.
Macià, Xavier. 2001. «Apèndix i notes explicatives i complementàries». En Obra poètica completa, Joan Vinyoli. Barcelona: Edicions 62/Diputació de Barcelona, 579-697.
Pagni, Andrea. 1978. «Introducción». En Cartas sobre Cézanne, Rainer Maria Rilke. Buenos Aires: Editorial Goncourt, 7-14.
Rilke, Rainer Maria. 1978. Cartas sobre Cézanne. Buenos Aires: Editorial Goncourt.
—. 1981. Quaderns de Malte Laurids Brigge. Barcelona: Proa.
Segre, Cesare. 1982. «Intertestuale-interdiscorsivo. Appunti per a una fenomenologia delle fonti». En La parola ritrovata, eds. Franco Brioschi, Costanzo Di Girolamo i Ivano Paccagnella. Palermo: Sellerio, 15-28.
Serrallonga, Segimon. 1983. «Del Llibre d’amic als Cants d’Abelone». Reduccions, 20: 57-64.
Solà, Pep. 2010. La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli. Girona: CCG/Fundació Valvi.
Teixidor, Joan. 1986. «De Rilke a Hölderlin». En Joan Vinyoli, autors diversos. Barcelona: Universitat de Barcelona, 113-117.
Vinyoli, Joan. 1936. «De si una volta algú t’hagi amat». La Publicitat, 16 de gener de 1935.
—. 1937. Primer desenllaç. Barcelona: Edicions de la Residència d’Estudiants.
—. 1948. De vida i somni. Barcelona: Ariel.
—. 1954. «Quatre sonets a Orfeu». En Homenatge a Carles Riba en complir seixanta anys, autors diversos. Barcelona: Josep Janés editor.
—. 1956. El Callat. Barcelona: Els llibres de l’Óssa menor. Pròleg de l’autor.
—. 1975. Poesia completa 1937-1975. Barcelona: Ariel.
—. 1983. Versions de Rilke. Barcelona: Proa.
—. 1985. Noves versions de Rilke. Barcelona: Empúries.
—. 2001. Obra poètica completa. Barcelona: Edicions 62/Diputació de Barcelona.
Vinyoli, Jaon i Miquel Martí i Pol. 1987. Correspondència. Barcelona/Roda de Ter. Barcelona: Empúries.
Wolf, Werner. 1996. «Intermedialität als neues Paradigma der Literaturwissenschaft? Plädoyer für eine literaturzentrierte Erforschung von Grenzüberschreitungen zwischen Wortkunst und anderen Medien am Beispiel von Wirginia Woolfs “The String Quartet”». Arbeiten aus Anglistik und Amerikanistik 21(1): 85-116.