Reseña de «Amazonas y serranas. Guardianas del territorio materno»
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Resum
El patriarcat vincula pautes socials i psicològiques en l'imaginari col·lectiu servint-se dels mites grecs, la literatura i els recursos discursius de la cultura popular. Es crea així una visió etnocèntrica que deixa de costat la consideració de models de caràcter uxirolocal en els quals la dona governa el seu territori. Amazonas y serranas és un llibre que partint del mite de les amazones investiga les maneres d'organització social de les dones de les regions muntanyenques de Burgos, Sòria i la Rioja on la transhumancia ha afavorit la seua posició de guardianes de les terres i depositàries de funcions de gestió col·lectiva que en altres parts estan assignades als homes. L'obra, fruit d'un extens i prolongat treball de camp, suposa un reconeixement a la rellevància dels models de parentiu en la construcció social i la seua rellevància per a la ubicació de les persones en la jerarquia social.
Descàrregues
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Referències
Collard, C (2000) Femmes.échangées, femmes echangistes, A propos de la theorie de l’alliance de Claude Levi.Strauss, Paris : L’Homme 154-155.
Delpech, François (1994) “De l’ heroîsme au féminin dans quelques legendes de l’Espagne du Siècle d’ Or. Ebauche sur une mythologie matronal” en Redondo, A.(ed.). Images de la femme en Espagne aux XVI et XVII. Paris: Publications de la Sorbonne
Mathieu, Nicole C. (2007). Une maison sans fille est une maison morte: la personne et le genre en societés matrilinéares et/ou uxirolocales. Paris: Editions de Sciences de l’ homme.
Moore, Henrietta (1999). Antropologia y feminismo. Madrid: Cátedra.
Roque, Maria-Àngels (1988) Hermanos y tios o el carácter uxorilocal del parentesco castellano, Madrid Revista de Dilactoligia y Tradiciones popularesXLIII.