La veu institucional dels editorials en les revistes podològiques especialitzades

Contenido principal del artículo

Cecili Macián

Resumen

Dins el motlle macrogenèric que són les revistes especialitzades podològiques, els gèneres més acadèmics són els articles d’investigació i els de revisió. Les altres seccions, començant per l’editorial quan n’hi ha, tendeixen a activar la cohesió grupal i reforçar el sentit identitari d’una manera més visible. Els editorials exerceixen el càrrec de portaveu dels editors, sovint del gremi sencer i, com a porta d’entrada a la publicació, opten sovint pel format epistolar o se serveixen de titulars cridaners que s’aproximen a la retòrica periodística, ben ensinistrada en els usos metafòrics, com veurem. En aquest treball observarem en gran mesura la funció de la veu institucional a l’hora de dirigir les inèrcies professionals del col·lectiu en general. Aquesta influència és possible gràcies als editorials de les revistes especialitzades, on s’encarnen diferents tipus de discurs. Així podrem observar diferents perspectives d’editorials amb funcions i finalitats molt variades, que al capdavall intenten marcar el full de ruta general de la professió.
Paraules clau: editorials, revistes especialitzades, gremi professional, comunitat de pràctica.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Detalles del artículo

Cómo citar
Macián, C. (2018). La veu institucional dels editorials en les revistes podològiques especialitzades. Cultura, Lenguaje Y Representación, 20, 81–94. Recuperado a partir de https://www.e-revistes.uji.es/index.php/clr/article/view/3633
Sección
ARTÍCULOS / ARTICLES

Citas

Calnan, James i Andras Barabas. 1973. Writing medical papers. A practical guide. Londres: William Heinemann Medical Books Limited.

Huth, Edward. J. 1982. How to write and publish papers in the medical sciences. Filadèlfia: ISI Press.

Magnet, Anne i Didier Carnet. 2006. «Letters to the editor: Still vigorous after all these years? A presentation of the discursive and linguistic features of the genre». English for Specific Purposes 25: 173-199.

Morales, Óscar. 2010. Los géneros escritos de la odontología hispanoamericana. Estructuración retórica y estrategias de atenuación en artículos de investigación, casos clínicos y artículos de revisión [tesis doctoral]. UniversitatPompeu Fabra. http://cort.as/-BjKq.

Pulido, Marta. 1987. «El editorial». Medicina Clínica 92: 413-414.

—. 1989. «El artículo de revisión». Medicina clínica 93(19): 413-414.

Roland Charles G. 1976. «Thoughts about medical writing. XXXVI. Writing an editorial». Anesth Analg (Cleve) 55: 534-535.