El Museu com a símbol de la ciutat contemporània

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Laura Silvestre García

Resum

Des dels anys vuitanta es posa de moda la promoció de la cultura a través de la rehabilitació i posada en marxa de museus i centres d’art contemporani, així com de fires, biennals i altres esdeveniments expositius, que aporten visibilitat a l’entorn urbà en el qual se situen. Aquesta nova concepció de la cultura i, en concret, del museu com a agent revitalitzador, ha estat indissociable punt dels interessos polítics que busquen fomentar una imatge de modernitat democràtica i de contemporaneïtat, com ha passat a Espanya des que es va instaurar la democràcia, com de les maniobres de regeneració urbana que comporten. La redefinició de la imatge de la ciutat, troba una de les seues principals vies d’actuació a través de la promoció d’espais expositius per a l’art contemporani que actuen com a esperó urbà i aporten reconeixement als grups polítics en el poder. Per la seua part, els museus també reflexionen sobre la manera d’entendre i viure les ciutats i prenen consciència de l’importància de generar sinergies amb el context social en el qual s’insereixen, desenvolupant programes expositius i de mediació que busquen connectar amb la ciutadania.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Com citar
Silvestre García, Laura. 2022. “El Museu Com a símbol De La Ciutat contemporània”. Kult-ur 9 (17):77-88. https://www.e-revistes.uji.es/index.php/kult-ur/article/view/6442.
Secció
Àgora

Referències

Adorno, T. y Horkheimer, M. 1994. Dialéctica de la Ilustración. Madrid: Trotta.

Alonso Fernández, L. 1999. Museología y Museografía. Barcelona: Ediciones del Serbal.

Alonso Fernández, L y García Fernández, I. 2012. Nueva museología. Planteamientos y retos para el futuro. Madrid: Alianza.

Bolaños, M. 1997. Historia de los museos en España. Gijón: Trea.

Bolaños, M. 2002. La memoria del mundo, cien años de museología. 1900-2000. Gijón: Trea.

Braza, A. 2019. “Damas en bicicleta”. 25 de octubre de 2019. https://albabraza.com/wp-content/uploads/2020/02/AAFF-folleto-A3-damas-bicicleta.pdf

Fernández Galiano, L. 1989. “El espectáculo del museo”. En A & V; Monografías de Arquitectura y Vivienda. Monográfico Museos Estelares nº18.

Ramírez, J. A. 2001. “El lugar de los relatos: Museos: fábricas de arte y motores de la arquitectura”. En Arquitectura Viva nº77.