Construcció de ciutadania en l'agricultura familiar. Algunes reflexions per al cas argentí (2004-2019)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

María Elena Nogueira

Resum

Sota la denominació agricultura familiar coexisteixen diversos tipus de subjectes. Aquesta inclusió depén de realitats històriques, socio-productives, culturals i polítiques. En aquest escrit s'aborda la qüestió per al cas argentí des d'una perspectiva de caràcter polític: es discutirà el concepte de ciutadania en el medi rural i per a aquesta mena de subjectes en un període fitat (2004-2019). Durant aquests anys, l'agricultura familiar ha aparegut de diferents maneres en contextos polítics diferents, però sempre com una categoria en tensió. L'objectiu és comprendre aquesta tensió al llarg de la periodització proposada en els contextos de reproducció de l’agronegoci. La nostra hipòtesi de treball és que fins i tot prenent un lloc cada vegada més rellevant en l'àmbit de les polítiques estatals, el xoc de l'agricultura familiar amb el model productiu resulta un obstacle que incideix de manera negativa en la construcció de ciutadania per a aquests subjectes. L'estratègia metodològica és qualitativa, apel·lant a tres tipus de recursos d'anàlisis: a) estudis específics previs sobre la qüestió de l'agricultura familiar com a categoria política, b) entrevistes en profunditat realitzades en forma diacrònica amb funcionaris, tècnics extensionistes i productors i c) documents oficials diversos.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Com citar
Nogueira, María Elena. 2020. “Construcció De Ciutadania En l’agricultura Familiar. Algunes Reflexions Per Al Cas Argentí (2004-2019)”. Kult-ur 7 (14). https://doi.org/10.6035/Kult-ur.2020.7.14.5.
Secció
Àgora
Biografia de l'autor/a

María Elena Nogueira, Universidad Nacional de Rosario (UNR) y Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET)

Profesora en la Facultad de Ciencia Política y Relaciones Internacionales de la Universidad Nacional de Rosario e Investigadora Adjunta del Consejo de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Argentina.