Sobre ambientalismes de luxe i ecologismes d'emèrgencia - Riechmann, Jorge (kult-ur, 2025)
Encara que la crisi ecològic-social està ben diagnosticada des de fa més de mig segle, les respostes de les societats industrials a la mateixa queden dramàticament per davall del que se seria necessari. Estem en un temps de ruptures i discontinuïtats, esvarant-nos ràpidament cap a un col·lapse ecosocial. El capitalisme practica una apropiació de recursos a escala planetària, i l'externalització de costos socioecològics a escala també planetària: fet i fet, la Terra sencera es convertix en zona de sacrifici. Es continua pensant en solucions de luxe, quan necessitem eixides d'emergència; així, la parella de conceptes ambientalismes de luxe/ ecologismes d'emergència permet captar el que succeïx en conflictes contemporanis com els relacionats amb els macroprojectes d'energies renovables.