Education for democracy: : political participation and practice in schools : Political participation and practise in schools - García Díaz, Ana; Shanks, Rachel (kult-ur, 2025)
Assegurar l’educació per a la democràcia implica donar-li oportunitats a l’estudiantat per a participar en processos de presa de decisions des de les escoles. Aquest article utilitza dades de dos estudis d’investigació previs en els quals es va portar a terme una anàlisi secundària de dades. El primer estudi va comparar tres tipus d’escolarització per a observar com les seues metodologies promovien la participació democràtica. El segon estudi va recopilar dades en escoles secundàries amb l’objectiu de comprendre la implicació dels estudiants i el seu interès a participar activament en processos democràtics. Es va trobar que els mètodes d’ensenyança que fomenten l’autoregulació i l’aprenentatge actiu tendeixen a promoure la participació dels estudiants en els processos de presa de decisions. D’altra banda, encara que les escoles secundàries poden tindre els mecanismes per a involucrar els estudiants en la presa de decisions, l’alumnat considera que la seua participació és simbòlica. La ciutadania activa i les actituds democràtiques dins de les escoles poden brindar als estudiants l’oportunitat d’aprendre a participar en la societat democràtica més enllà de l’escola. És necessari un enfocament més holístic en considerar la participació democràtica i la ciutadania a les escoles incloent-hi també plantejaments metodològics globals.