Hinche: territori de pau, centre de sabers llauradors. Caminant la utopia - Rodríguez Suárez, Miguel Antonio (kult-ur, 2021)
L'article realitza, des del paradigma crític social i des del tipus d'investigació de sistematització d’experiències, una contextualització sociogeogràfica de Colòmbia on també apareixen alguns aspectes sociohistòrics que permeten posar en el centre de la discussió la importància de la tinença de la terra que ha generat diverses disputes on s’han identificat interessos externs i interns al país. Aquest punt es converteix en l’eix d’inflexió, on malgrat les diferents forces en tensió, es recupera i visibilitza l’experiència d'un grup de dones llauradores que forgen pau en, des de, per i per al seu territori, on han aconseguit, a través dels seus propis sabers, la reconstrucció del teixit social i la recuperació dels espais comunitaris que van ser en el seu moment arrabassats pels diferents grups armats enmig del col·lapse parcial de l’Estat. Una experiència de pau positiva, que segons De Roux (2018) és “al mateix temps limitada, vulnerable, criticable. Secundar-la és un acte d'audàcia, no de temeritat; és un acte moral, perquè el país viu moments d’incertesa”.