Afeccions dels grans parcs eòlics al terreny i al patrimoni geològic - Simón Gómez, José Luis (kult-ur, 2025)
L’obra civil dels parcs eòlics en àrees de relleu accidentat comporta moviments de terres que impacten sobre la morfologia del terreny, destrueixen sòls i fan augmentar la susceptibilitat a l’erosió. Els estudis d’impacte ambiental no solen valorar amb rigor les severes afeccions que produeixen els desmunts i terraplens dels amplis vials i plataformes de muntatge. Amb freqüència calculen a la baixa (o ignoren) els moviments de terres i els seus excedents, i no preveuen la gestió dels abocaments. Els projectes d’obra civil tampoc atenen la normativa que hi ha en matèria d’estudis geotècnics, i se situen molt per davall dels estàndards exigits a carreteres i ferrocarrils. D’altra banda, les modificacions del terreny poden afectar àrees d’interès geològic, els valors de les quals són vulnerables tant a la destrucció física pel moviment de terres com a l’impacte visual d’aerogeneradors i línies d’evacuació. La legislació protegeix elements del patrimoni geològic que haurien de quedar exempts d’instal·lacions eòliques. No obstant això, molts es veuen amenaçats per megaprojectes, particularment a la província de Terol, d’on es mostren diversos exemples. És preocupant l’actitud permissiva que solen mantindre les administracions públiques respecte a aquestes pràctiques irregulars.