paisaje del Alto Alfambra: perspectiva histórica y renovables - Inigo Fernández , Ivo-Aragó (kult-ur, 2025)
El canvi a gran escala en l’ús del sòl agrari, forestal i protegit per a instal·lar centrals d’energies renovables pot constituir una transformació brusca de paisatges històricament construïts amb rellevants implicacions mediambientals, patrimonials, socials i econòmiques. Encreuar l’experiència històrica del paisatge en el llindar temporal en què es troba per veure l’abast d’aquesta transformació, ofereix una perspectiva rellevant sobre les contingències, sobre com s’ha arribat a aquesta cruïlla i sobre els contorns polítics i econòmics que lideren la implantació d’energies renovables en el marc de la transició energètica a l’Estat espanyol. L’objectiu del present article és plantejar l’expressada perspectiva en un territori concret, el de l’Alto Alfambra (Terol), a tall d’estudi de cas. El coneixement històric del territori marc se suporta en investigacions prèvies que han hagut d’enriquir-se amb variables actuals. Amb això, s’han delineat uns resultats en una perspectiva de longue durée que expliquen els actors implicats i expressen els interessos i riscos socials, mediambientals i patrimonials del procés. Tot això permet profunditzar en el coneixement de la creixent disfuncionalitat de les àrees rurals en benefici d’una dependència d’interessos de manera aclaparant al·lòctons i de matriu urbana.