El impacto de la energía eólica en un proyecto de recuperación de una especie amenazada: el quebrantahuesos (Gypaetus barbatus) - GIL GALLUS, JUAN ANTONIO (kult-ur, 2025)
S’estima que a Espanya poden arribar a morir cada any un màxim de 2.979.400 aus i ratpenats. Durant els últims anys s’ha produït un augment del nombre de col·lisions amb aerogeneradors a causa de la implantació massiva d’aquestes instal·lacions a Espanya. Es coneixen tres casos de mortalitat de trencalòs a Europa, un d’ells a Espanya. Les zones d’alt valor ambiental haurien d’estar excloses de la instal·lació de parcs eòlics, entre les quals es trobarien tots els espais naturals protegits (ENP) i de la Xarxa Natura 2000. Les mesures establides en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030, no haurien d’interferir en cap cas amb els territoris d’espècies sotmeses a una estratègia de conservació (plans de recuperació o reintroducció). Els parcs eòlics haurien d’estar situats preferentment en espais degradats, prop de nodes de distribució existents i pròxims als punts de demanda/consum. La implantació d’energies renovables (eòlica i fotovoltaica) haurien de planificar-se de manera prèvia, amb una estratègia territorial, que incorpore criteris ambientals, paisatgístics i socioeconòmics. S’hauria d’incentivar i donar suport a instal·lacions més locals i d’autoconsum per a la creació d’instal·lacions renovables de generació elèctrica de forma distribuïda.