El paper de la dona en la premsa tortosina en català (1900-1936) / Woman’s Role In The Catalan Tortosin Press (1900-1936) - Gombau Domingo, M. Carme (Asparkía. Investigació feminista, 2018)
Resum L’abast d’aquest estudi comprèn des de la publicació del primer setmanari escrit en català a Tortosa al tombant del segle xx, La Veu de Tortosa, fns a l’esclat de la Guerra Civil amb el setmanari Lluita, i centra l’interès en el tractament de la dona com a tema i la intervenció d’aquesta en la premsa tortosina del primer terç del segle xx. Es tracta majoritàriament de premsa comarcal que reﬂectia el catalanisme conservador –La Veu de Tortosa (1899-1902), La Veu de la Comarca (1903-1909), Bolletí de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de la Cinta (1919-1921), La Veu de Tortosa (1930-31), La Veu Comarcal (1934-1935) i el diari Ara (1935-1936)– i la moral catòlica –Germanor i La Santa Cinta– enfront de la revista nacionalista Vida Tortosina i el quinzenari Acció, òrgans d’expressió d’Acció Catalana Republicana, i del setmanari socialista Lluita, el qual representava els interessos del proletariat al marge del catalanisme. Palabras clave: dona tortosina, catalanisme, premsa tortosina. Abstract The reach of this study include from the publication of La Veu de Tortosa, the frst weekly in Catalan published in Tortosa, around the beginning of the 20th century, La Veu de Tortosa, to the Spanish Civil War outbreak with the weekly Lluita, and focuses on two thematic axis: the women treatment as a subject and women writers in the press of Tortosa in the frst third of the 20th century. It covers, mainly, the comarcal press reﬂecting the conservative Catalanism –La Veu de Tortosa (1899-1902), La Veu de la Comarca (1903-1909), Bolletí de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de la Cinta (1919-1921), La Veu de Tortosa (1930-31), La Veu Comarcal (1934-1935) and the Ara daily (1935-1936) and the Catolic moral –Germanor and La Santa Cinta– front of the nacionalist review Vida Tortosina and the bi-weekly Acció, as the expression body of Acció Catalana Republicana, and the socialist weekly Lluita, which represents the interests of the proletariat leaving the Catalanism aside. Keywords: woman of the Tortosa, Catalanism, tortosin press.