Dossier: els marbres del Partenó. La inacabable polèmica - Almirall, Jaume (ΑΕΡΗΔΕΣ / TORRE DELS VENTS, 2024)
Entre els molts casos de béns artístics espoliats arreu del món pels occidentals, és ben conegut el de les nombroses escultures del Partenó arrabassades al monument, a inicis del segle XIX, per Thomas Bruce, Lord Elgin, emparat en drets molt dubtosos i emprant procediments terribles. Des de fa més de dos-cents anys, aquells cèlebres marbres s’exposen a la Sala Duveen del Museu Britànic. Des del mateix moment de l’espoli es van fer sentir algunes veus horroritzades per aquell acte de barbàrie, entre les quals la de Lord Byron. Des de fa més de quaranta anys, Grècia reclama la restitució del que considera una propietat inalienable adquirida amb frau.