El Llibre dels fets de Jaume I. Expressions idiomàtiques i metadiscursives

Contenido principal del artículo

Maria Conca

Resumen

En aquest article, a partir de l’elaboració del corpus complet de les unitats fràsiques (uf) del Llibre dels fets, s’hi estudien contextualitzades algunes de les locucions, fórmules i parèmies, a fi d’analitzar-ne els aspectes formals i les connotacions conceptuals i estilístiques que hi aporten. Alhora, s’hi ha atès l’evolució diacrònica d’aquestes uf, i, en el cas dels proverbis, s’han contrastat amb documentació concordant. També s’hi han tingut en compte algunes expressions metadiscursives recurrents, que s’han analitzat com a marques d’autoria rellevants.
Paraules clau: literatura catalana medieval, locució, fórmula, parèmia, expressió metadiscursiva.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Detalles del artículo

Cómo citar
Conca, M. (2018). El Llibre dels fets de Jaume I. Expressions idiomàtiques i metadiscursives. Cultura, Lenguaje Y Representación, 20, 217–237. Recuperado a partir de https://www.e-revistes.uji.es/index.php/clr/article/view/3641
Sección
ARTÍCULOS / ARTICLES

Citas

Badia i Margarit, Antoni M. 1987. Coherència i arbitrarietat de la substitució lingüística dins la Crònica de Jaume I. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans.

Bruguera, Jordi. 1981. «La locució prepositiva de part, el present històric i el perfet perifràstic en la Crònica de Jaume I». Miscel·lània Pere Bohigas I. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 27-42.

—. 1991. Llibre dels fets del rei en Jaume. 2 vols. Barcelona: Barcino.

—. 1999. El vocabulari del Llibre dels fets del rei en Jaume. València/Barcelona: PAM-IIFV.

CICA (Corpus Informatitzat del Català Medieval), IEC.

Colon, Germà. 1978. La llengua catalana en els seus textos. 2 vols. Barcelona: Curial

Conca, Maria i Josep Guia. 2014. La fraseologia. Principis, mètode i aplicacions. Alzira: Bromera/IIFV.

—. 1996. Els primers reculls de proverbis catalans. Barcelona: PAM.

DCVB: Alcover, Antoni Maria i Francesc de B. Moll. 1926-1962. Diccionari català-valencià-balear. 10 vol. Palma de Mallorca: Ed. Moll.

DF: Martí, Joaquim. 2017. Diccionari de Fraseologia (segles xvii-xxi). València: PUV.

DSFF: Espinal, Maria Teresa. 2004. Diccionari de sinònims de frases fetes. Barcelona/València: Servei de Publicacions UAB/PUV/PAM.

Ferrando, Antoni i Vicent Josep Escartí. 1995. Llibre dels fets de Jaume I. Introducció, actualització i transcripció. Catarroja-Barcelona: Afers

Martínez San Pedro, Maria de los Desamparados. 1984. La crónica latina de Jaime I. Almeria: Gráficas Ortiz.

PPC: Farnés, Sebastià. 1992-1999. Paremiologia Catalana comparada. 8 vols. Barcelona: Columna.

Pujol, Josep Maria. 2001. «¿Cultura eclesiàstica o competència retòrica? El llatí, la Bíblia i el rei en Jaume». Estudis Romànics 33: 147-172.

Riera, Jaume. 1982. «La personalitat eclesiàstica del redactor del Libre dels feyts». X Congreso de Historia de la Corona de Aragón: Jaime I y su época, vols. 3, 4 y 5. Saragossa: Institución Fernando el Católico, 575-589.

Soldevila, Ferran. 1971. Les quatre grans cròniques. Barcelona: Selecta.